Topveld NK 10 km Weir Venloop 2022

Hoe kunnen we je helpen?

Tijdens de 15e editie van de Weir Venloop zullen ook de Nederlandse Kampioenschappen 10 km op de weg georganiseerd worden. Op de startlijst staan maar liefst dertien atleten die een 10 km al eens onder de 30 minuten liepen. Fav.orieten voor de overwinning zijn bij de mannen Luuk Maas, Frank Futselaar en Filmon Tesfu. Bij de dames zullen Irene van Lieshout, Ruth van der Meijden en Marcella Herzog om de titel gaan strijden.

NK 10 km mannen

In maart werd Luuk Maas verrassend Nederlands Kampioen op de halve marathon in Nijmegen. Hij koos er pas op het allerlaatste moment voor om in Venlo een gooi te doen naar de Nederlandse titel op de tien kilometer. Zijn persoonlijk record van 28.53 minuten liep hij vorig jaar in Berlijn. Frank Futselaar liep de limiet voor de Olympische marathon in Tokyo (Sapporo), maar kon uiteindelijk niet deelnemen omdat vijf andere Nederlandse marathonlopers sneller waren. In 2017 werd Frank Nederlands Kampioen op de 10.000 meter en stond sindsdien bij dit kampioenschap ieder jaar op het podium. Zijn persoonlijk record van 28.45.30 minuten liep hij afgelopen jaar in Leiden. Filmon Tesfu was dit jaar iets sneller dan Frank. Hij liep in Valencia een snelle tijd van 28.35 minuten en werd vorig jaar bij de Nederlandse Kampioenschappen 5000 meter knap tweede.

NK 10 km vrouwen

Bij de vrouwen is het deelnemersveld aan elkaar gewaagd. Favoriet is Irene van Lieshout die eerder dit jaar in Nijmegen een tijd liep van 33.17 minuten. Ruth van der Meijden werd vorig jaar in Amsterdam Nederlands Kampioen op de marathon (2.29.55 uur) en heeft net als Irene een persoonlijk record van 33.17 minuten. In 2013 werd Ruth in Venlo al eens Nederlands Kampioen op de halve marathon. Marcella Herzog doet met een persoonlijk record van 33.25 minuten niet veel onder voor deze twee dames. Anne Luijten (33.44 minuten), Jacelyn Gruppen (34.08 minuten), de Limburgse Jenifer Gullikers (34.25 minuten) en Silke Jonkman gaan zeker meestrijden voor een podiumplaats. In 2018 en 2022 werd Jacelyn tweede bij het NK halve marathon in respectievelijk Venlo en Nijmegen. Silke Jonkman debuteert op een officiële 10 km, maar werd afgelopen winter al knap tweede bij de Nederlandse cross Kampioenschappen in Tilburg.

Sterke Keniaanse lopers aan het topveld halve marathon toegevoegd.

Helaas kwamen er afgelopen week voor de halve marathon enkele afmeldingen van snelle Keniaanse en Ethiopische loopsters (Gete Alemayehu, Gloria Kite en Nelly Jepchumba) en een Ethiopische loper (Abdisa Tola).  De organisatie wist echter nog waardige vervangers te vinden. Sterke Keniaanse lopers als Wilfred Kimeli Kimitei en Moses Koech werden aan het topveld toegevoegd. Wilfred liep in 2018 in Ras Al-Khaimah een persoonlijk record van 59.40 minuten en liep recentelijk nog een tijd van 59.56 minuten in Málaga. Moses liep dit jaar in Roma-Ostia zelfs een razendsnelle officieuze tijd van 59.31 minuten, officieel heeft hij 60.00 minuten staan.

Bij de vrouwen is de Ethiopische Dibabe Kuma nu de favoriet. Zij liep in 2019 in Barcelona een tijd van 66.45 minuten. Concurrentie zal ze vooral krijgen van de Keniaanse Winfridah Moraa Moseti die in het voorjaar de halve marathon van Madrid won in 67.22 minuten.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email