Sterk topveld bij de 17e Arrow Venloop

Hoe kunnen we je helpen?

PERSBERICHT – Vrijdag 15 maart 2024

Sterk topveld bij de 17e Arrow Venloop

Venlo – Op zondag 24 maart staan er bij de 17e editie van de Arrow Venloop weer vele internationale, nationale en Limburgse toppers aan de start van de halve marathon. Het evenement was in 2023 de snelste en best presterende halve marathon van Nederland.

Josphat Kiprotich terug naar Venlo

De nummer drie van de afgelopen editie, de Keniaan Josphat Kiprotich, komt dit jaar als favoriet terug naar Venlo.

Afgelopen jaar liep hij in Venlo een zeer snelle tijd van 59.41 minuten. Zijn persoonlijk record is zelfs nog iets sneller, in 2022 liep hij in Napoli een tijd van 59.35 minuten. Hij zal het opnemen tegen zijn landgenoot Solomon Kipchoge die vorig jaar in 59.37 minuten derde werd bij de halve marathon van Lille. De Keniaan Charles Mbatha Matata heeft nog niet onder het uur gelopen maar met tijden van 60.05, tweede in New Delhi, en 60.21, tweede in Madrid, zal dat zomaar in Venlo kunnen gebeuren. Samen met zijn landgenoten zullen ze op jacht gaan naar het parcoursrecord van 59.20 minuten welke vorig jaar gelopen werd door Hillary Kipchirchir Chepkwony.

Bij de vrouwen staat de nummer drie van 2022, de Keniaanse Cynthia Jepkosgei Chemweno, opnieuw aan de start. Ze heeft inmiddels een persoonlijk record van 68.41 minuten en neemt het op tegen de in goede vorm verkerende Veronica Loleo. Zij werd deze maand in 67.45 minuten tweede bij de halve marathon van Parijs. Deze tijd is net iets sneller dan het Venlose parcoursrecord van 67.49 minuten.

Filmon Tesfu neemt het op tegen een sterk Nederlands veld

Met Filmon Tesfu staat er een zeer snelle Nederlander aan de start. Afgelopen jaar was hij in Venlo al achtste en snelste Nederlander. Sindsdien heeft hij zijn persoonlijk record verbeterd tot 62.04 minuten. Hij maakt dan ook goede kans om de snelste Nederlandse tijd in Venlo, 62.31 minuten van Khalid Choukoud uit 2015, uit de boeken te lopen. Filmon zal het opnemen tegen een sterk Nederlands veld. Lucas Nieuweboer werd in januari verrassend winnaar van de Halve marathon van Egmond. Bij de Nederlandse cross kampioenschappen cross werd Tom Hendrikse vorig jaar in februari Nederlands Kampioen en in december derde. Afgelopen weekend verbeterde hij in Den Haag zijn persoonlijk record tot 63.46 minuten. Net iets sneller is Gianluca Assorgia die een beste tijd van 63.39 minuten heeft staan. De Limburger Bas van Hooren debuteerde vorig jaar in Venlo met een dertiende plaats en werd in oktober in 63.37 minuten derde bij de Nederlandse Kampioenschappen halve marathon. Tenslotte zal Nik Lemmink in Venlo zijn debuut maken op de halve marathon. Hij liet deze winter al zien in uitstekende vorm te verkeren door tweede te worden bij de Nederlandse Kampioenschappen cross in Eersel en derde bij de Nederlandse Kampioenschappen 10 km in Schoorl. Vanuit Limburg staan naast Bas van Hooren ook Pim Lambregts (64.59 in 2022), Roel Wijmenga (66.02 in 2020) en Abdi Hassan (66.32 in 2022) aan de start.

Anne Luijten gaat de strijd aan met Jacelyn Gruppen en Elizeba Franken-Cherono

Anne Luijten werd afgelopen jaar in Breda Nederlands Kampioen op de halve marathon en kwalificeerde zich bij de marathon van Amsterdam voor de Olympische Spelen in Parijs. Afgelopen weekend verbeterde ze in Den Haag haar persoonlijk record op de halve marathon tot 70.39 minuten. Hiermee is ze net iets sneller dan de Nederlands Kampioene op de 10 km Jacelyn Gruppen. Jacelyn heeft een beste tijd van 71.01 minuten. Elizeba Franken-Cherono werd vorig jaar tweede bij de Nederlandse Kampioenschappen halve marathon en daarmee liet de moeder van twee kinderen zien weer helemaal terug te zijn. Ze won de Arrow Venloop reeds in 2011 en 2014 en werd vierde in 2016.

Bekijk hier de gehele startlijst van het Arrow Venloop topveld 2024.

———————————————–Einde persbericht———————————————

Noot voor de redactie: voor meer informatie over dit persbericht  kunt u contact opnemen met Martijn Venhuizen, telefoon 0646046219, e-mail: racedirector@venloop.nl

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email