Trainingskamp in Bad Dürrheim

Hoe kunnen we je helpen?

Afgelopen 2 weken zijn in totaal 14 atleten van het Venloop Running Team op trainingskamp geweest in Bad Dürrheim (Zuid-Duitsland). Een dorp op 703m hoogte waar je prima kan trainen en ook heerlijk kunt herstellen in Therme- en Zoutbaden.

We gaan vooral op trainingskamp om ons goed voor te bereiden op de komende wedstrijden van het zomerseizoen. Na een winter waarin een brede basis is gelegd, zetten we hier een extra stap om de basis verder te verbreden en nog fitter en sterker te worden. Het is een transitieperiode van basistrainingen naar wedstrijd-specifieke trainingen. Maar we trainen ook nog meer het aeroob vermogen door meer km’s te maken in een rustig tempo.

Waarom naar Bad Dürrheim op trainingskamp?

Daar zijn meerdere redenen voor, zoals de hoogte waarop we zijn. Dat is goed om extra rode bloedlichaampjes aan te maken en dus een beter zuurstoftransport te krijgen naar de spieren. Daarnaast zijn er nauwelijks dagelijkse beslommeringen en hoeven we “alleen maar” bezig te zijn met trainen en rusten. Voor extra rust en herstel hebben ze hier bovengenoemde, heerlijke baden die het herstel extra bevorderen. Verder is de omgeving mooi glooiend en kunnen de duurlopen fantastisch afwisselend gelopen worden. Tevens kunnen de atleten hier leren en wennen om 2x/dag te trainen.

Tot slot is het heerlijk om als team samen op pad te zijn. De saamhorigheid in ons team is altijd al groot, maar door samen op te trekken, boodschappen te doen, te koken, op te ruimen, enz. wordt die nog sterker. Prima voor de teambuilding.

Genoeg ingrediënten om sterk aan de wedstrijdperiode te beginnen!!!

Uiteraard zijn er op zo’n trainingskamp ook valkuilen, zoals o.a.:

  • Te veel trainen
  • Te hard trainen
  • Te weinig tijd nemen om te acclimatiseren

Uiteraard hebben we die valkuilen goed in kaart en zijn de trainingen en de trainingsopbouw dusdanig dat de kans op problemen zo klein mogelijk is.

Hoe is dat gedaan en hoe het is gegaan?

  1. Allereerst door de eerste dagen na aankomst heel rustige duurlopen te doen om zo goed mogelijk te acclimatiseren. Dat betekent dat de duurlopen 10-15 seconden/km langzamer worden gelopen dan in Nederland. Ook starten we met (niet al te lange) duurlopen van 35-50 minuten.
  2. Na enkele dagen doen we een 1e training op de baan. Dit is een sprinttraining. Je hebt dan geen last van de hoogte, maar wel een voordeel. Doordat de lucht iets ijler is, heb je minder weerstand en kun je harder sprinten. Goed voor de snelheid.
  3. Daarna worden de duurlopen wel een beetje langer, met als langste een duurloop van 70-90 minuten. Dat is afhankelijk van het individu (wat is de atleet gewend en hoe is de belastbaarheid) en de wedstrijdafstand die komende zomer belangrijk is.
  4. De bedoeling is om niet te veel te trainen en toch te leren om 2x/dag te trainen. Dat doen we door in de ochtend een korte duurloop (20-30 minuten) te doen en daarna oefeningen (kracht, mobiliteit, techniek) te doen. Daarmee verleng je de aerobe prikkel zonder de loopbelasting.
  5. Dat de atleten toch meer trainen dan thuis, blijkt wel uit het aantal km/week wat ze hier lopen. Dat is tot 1,5x hoger dan in Nederland. Toch is iedereen alleen maar fitter en sterker geworden, ondanks die hoeveelheid km’s. Dat betekent dat de aanpak, opbouw en tempo’s goed zijn  geweest. We hebben dus niet een combinatie van te veel èn te hard getraind.
  6. Pas aan het einde van het trainingskamp kregen de atleten een harde, erg pittige training voorgeschoteld. Op het moment dat ze er fysiek en fysiologisch klaar voor waren!!! Mentaal zagen enkele atleten enorm tegen deze training op. Deze training ging enorm goed en bevestigde dat het een zeer positieve trainingsstage is geweest. Ze staan er goed voor om de komende weken sterk te presteren.

Dat het trainingskamp in Bad Dürrheim resultaten afwerpt, bleek afgelopen vrijdag in Utrecht al. Daar werden door een aantal atleten enorme verbeteringen van hun PR’s behaald. Tevens hebben we ons meteen in de top van de Nationale ranglijsten genesteld. Met Noah Holten zelfs als lijstaanvoerder. Het seizoen is nog lang, maar dit geeft wel aan welke stappen we richting de Nederlandse top aan het zetten zijn.

Sprintend naar de volgende!

Trainer Bob

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email