Sonja Leenen

Sonja Leenen

Hoe kunnen we je helpen?

Meet Sonja Leenen

‘Sta jij ieder jaar naast het parcours onze deelnemers aan te moedigen? En zou je eigenlijk zelf willen deelnemen aan de Arrow Venloop, maar word je op de een of andere manier door iets of iemand geremd?’ was de oproep op de website van de Venloop.

Op beide vragen was het antwoord ‘ja’. Aanmelden voor het Dreamteam werd een optie…

Ik heb diabetes type 2 (erfelijk bepaald), waarbij de waardes moeilijk onder controle te houden zijn de laatste tijd. Dit resulteert in het steeds ophogen van medicatie, wat voor mijn gezondheid niet bevorderlijk is en waar ik natuurlijk helemaal niet blij mee ben. De steeds wisselende suikerwaardes maken ook dat mijn energie en conditie erg wisselend zijn. Buiten de medicatie zou meer beweging dan alleen af en toe wandelen daarom goed voor me zijn.

Maar mijn diabetes is zeker niet de enige reden. Ik ben al een tijdje supporter van een vriendengroep van (hele) marathon lopers (incl. echtgenoot) en ik reis trouw iedere keer overal mee naar toe. Dat al ‘een tijdje’ is overigens niet overdreven. In 2004 stond ik in New York bij het eerste Venlose marathon initiatief al aan te moedigen. Een initiatief en geweldige reis waar uiteindelijk de Venloop uit is voortgekomen.

Met onze vriendengroep mee trainen is geen optie. De voor het Dreamteam beoogde 10 km is voor hen een klein rondje op zondagochtend. Maar het wordt nu dus wel eens tijd dat ze voor mij langs de kant van de weg staan. 😊

Een jaar of twee geleden heb ik zelf al eens een poging gedaan om te gaan hardlopen, met een stevige knie blessure tot gevolg. Het is me daarna niet meer zelf gelukt om het weer op te pakken.

In augustus stuurde ik uiteindelijk mijn motivatie naar Venloop. Een eerste kennismaking volgde en begin september zijn we gestart met de trainingen.

Wat is dit leuk, en wat voelt het goed!

Ten eerste is het een leuk en gemotiveerd groepje. Maar de opbouw van de trainingen, gegeven door Henk ten Have, is ook erg goed en motiverend. Het krijgen van blessures is eigenlijk mijn grootste angst, maar omdat de training vooralsnog bestaat uit veel (kracht)oefeningen en interval, merk ik dat die belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Een goede begeleiding is dus o zo belangrijk. Henk houdt rekening met wat we aan kunnen, maar is daarbij ook weer niet te soft.

Het eerste rondje buiten de poort van het sportpark wordt gewoon ingezet. Tijd voor bezwaar is er niet, en dat werkt goed.

Mijn uitgangspunt is om in ieder geval alle trainingen zoveel mogelijk bij te wonen en blessure vrij te blijven. Dat eerste lukt met gemak omdat ik er ook veel energie van krijg. Zelfs na een feestje tot 03.00 ’s nachts stond ik om 09.00 uur gewoon op de baan.

Maar ook het ‘wereldkundig’ maken van het feit dat ik lid ben van het Dreamteam is uiteraard een extra stok achter de deur.

Het uiteindelijke doel is om op zondag 24 maart 2024, voor het eerst en op 55 jarige leeftijd, aan de start van de Venloop te staan. Deze uitlopen is dan waarom het zal gaan. Een tijd neerzetten is, op dit moment in ieder geval, niet iets waar ik me mee bezig houd.

Sonja Leenen

 

Doe ook mee!

Blog Dreamteam 2023-2024

Charlotte Hofman

Daisy Nabben

Diana de Bijl

Hanneke Hollanders

Karin Janssen

Ron Jacobs

Sonja Leenen

Dreamteam wordt mede mogelijk gemaakt door: